top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBob Kort

Delegeren

Bijgewerkt op: 18 sep. 2023

Een prachtige term die niet altijd vanzelfsprekend is. Als leidinggevende zul je in de meeste gevallen niet alles zelf kunnen doen, ook al zou je dat misschien wel willen.


Toen ik mijn eigen bedrijf startte deed ik veel werkzaamheden zelf, naast mijn corebusiness. Het verkopen en ontwerpen van de trappen, inclusief de inkoop en de werkvoorbereiding waren in eerste instantie mijn hoofdwerkzaamheden. Daarnaast deed ik gedeeltelijk de administratie, het personeelsbeleid en de schoonmaak. Ik ben ongetwijfeld wat vergeten. Uiteraard was het een opstartend bedrijf en moesten de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Dit resulteerde voor mij in werkweken van 60 tot 80 uur. Je ziet gelijk de spagaat, achteraf is alles gemakkelijk, zeker als het uiteindelijk resulteert in een succesvol bedrijf. Zou ik het achteraf gezien anders gedaan hebben? Ongetwijfeld, maar was dat beter geweest? Wellicht, maar niet vanzelfsprekend.



Soms hoor ik ondernemers zeggen dat de meest ideale situatie is dat je alle werkzaamheden delegeert zodat je zelf kunt nadenken over verbeteringen en aanpassingen binnen het bedrijf en daarnaast veel vrije tijd creëert. Het nadenken over verbeteringen en aanpassingen is wellicht al één van de belangrijkste werkzaamheden voor een ondernemer en voldoende vrije tijd is goed voor ieder mens. Iedere situatie en ieder persoon is verschillend. Ook de omstandigheden waarin de onderneming of de afdeling zich bevindt zijn van belang om een uitvoerbare situatie te kunnen creëren waarin voldoende werkplezier en uitdaging is gewaarborgd.


Op een juiste manier delegeren is van groot belang voor een goed draaiende organisatie maar vergt wel de nodige voorbereiding en overleg, naast de geschikte mensen met de benodigde vaardigheden om aan te kunnen delegeren.


Graag denk ik met jou na over het bereiken van de meest ideale situatie voor jou. Waarbij het op een goede manier kunnen delegeren van de werkzaamheden zeker ter sprake komt.




bottom of page